Hoeveel kost het om mijn woning te laten schatten?

24-03-2023

Als u de waarde van uw woning wenst te weten, omwille van een nieuwe aankoop, verkoop, schenking of erfenis van een onroerend goed, heeft u verschillende mogelijkheden om deze waarde te laten bepalen. Een belangrijke vraag daarbij is de kostprijs. Hoeveel kost het eigenlijk om een schatting van jouw woning te ontvangen?

Kostprijs schatting

De kosten voor een waardebepaling kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en de locatie van de woning, het type schatting en de expertise van de schatter. Over het algemeen zijn er twee soorten schattingen: een geautomatiseerde schatting en een schatting door een expert.

Een online schattingstool

Een geautomatiseerde schatting kan snel en gemakkelijk worden verkregen door het invoeren van enkele gegevens over de woning in een online calculator. Dit type schatting is meestal gratis en geeft een ruwe schatting van de waarde van je woning. Houd er wel rekening mee dat de geautomatiseerde schattingen vaak niet erg nauwkeurig zijn, omdat ze geen rekening houden met specifieke kenmerken van de woning.

Schatting door een expert

Als je een nauwkeurigere schatting wilt, kun je een schatter laten langskomen om de waarde van je woning te bepalen. De kosten voor deze service kunnen variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van de schatter en het type schatting. U kan te rade gaan bij een vastgoedmakelaar, notaris, landmeter of taxateur.

Gratis

Bij het inhuren van een schatter is het belangrijk om te letten op de ervaring en de kwalificaties van de schatter. Heel wat immomakelaars komen 'gratis' je woning schatten, als je je woning daarna via hen verkoopt. Opgelet met deze schattingen. Er wordt meestal geen uitgebreid verslag gemaakt, noch worden er foto's gemaakt om uw woning in kaart te brengen. Uw woning wordt ook vaak duurder geschat om het zo later te mogen verkopen. 

Vertrouwen

Een gekwalificeerde schatter zal beschikken over de juiste kennis en ervaring om een nauwkeurige schatting van je woning te maken. Het kan ook nuttig zijn om te kijken naar de beoordelingen en feedback van andere klanten om te zien of ze tevreden waren met de service die ze hebben ontvangen.

Tip vraag steeds op voorhand een offerte zodat u de juiste prijs kent van het taxatieverslag.

Als je een schatter hebt gekozen, zal deze persoon een bezoek brengen aan je woning om deze te inspecteren en belangrijke kenmerken te noteren, zoals de grootte, de staat van onderhoud en de locatie. Op basis van deze informatie zal de schatter een schatting maken van de waarde van je woning. Deze schatting kan vervolgens worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals de verkoop van je woning of de aanvraag van een hypotheek.

Waarom mijn huis laten schatten

Er zijn diversie redenen waarvoor u de waarde van u woning wenst te weten. Hiervoor verwijzen we graag naar de pagina diensten op de waarde van mijn huis.

Kortom, de kosten voor het laten schatten van je woning kunnen variëren afhankelijk van het type schatting en de expertise van de schatter. Het is belangrijk om zorgvuldig te onderzoeken en te overwegen voordat je een schatter kiest, om ervoor te zorgen dat je een nauwkeurige en betrouwbare taxatie ontvangt.

De waarde van mijn huis heeft alle kennis en expertise in huis om u verder te helpen bij het waarderen van uw onroerend goed. Bovendien werken we steeds met een forfaitaire prijs en offerte op voorhand. Neem vrijblijvend contact op en maak kennis.