Hoe wordt de waarde van mijn woning bepaald?

07-06-2022

Een ervaren schatter gaat kijken naar verschillende factoren om de waarde van uw woning te bepalen. Het is niet voldoende om op het internet te surfen en vergelijkbare woningen in de buurt te zoeken. De prijzen die worden geafficheerd zijn doorgaans vraag- of vanafprijzen. Dit zijn niet de verkoopprijzen.

Een professioneel schatter houdt rekening met objectieve gegevens zoals de ligging, de grondoppervlakte, de grootte van de woning, de afwerkingsgraad en de leeftijd van het onroerend goed.

De oppervlakte en ligging van uw woning

De ligging van uw woning is van doorslaggevend belang. Dit is bovendien ook het criterium dat u niet zelf kunt veranderen. De omgeving rond uw woonst kan wel veranderen. Zo kan de buurt worden opgewaardeerd of net verloederen.

De netto-grondwaarde (exclusief de gebouwen) is afhankelijk van de oppervlakte, de oriëntatie en configuratie van uw perceel. Een driehoekig perceel of een rechthoekig zal anders worden gewaardeerd.

De bereikbaarheid van uw woning speelt ook een belangrijke rol. Via de Mobiscore komt u te weten of uw woning in de nabijheid is gelegen van scholen, openbaar vervoer, winkels, apotheken, etc. Bovendien is de Belg niet langer bereid om iedere dag een uur te pendelen naar het werk.

De grootte van uw woning

Er wordt veelal vertrokken vanuit de oppervlakte van uw woning. Vervolgens wordt de oppervlakte- of volumeprijs vermenigvuldigd met een eenheidsprijs in functie van de afwerking van de woning. De taxateur of schatter maakt hierbij een onderscheid tussen een bescheiden woning, een standaardwoning, een nieuwbouwwoning of een luxewoning. Ook de indeling van het onroerend goed speelt een rol bij het bepalen van de waarde.

Om de afwerkingsgraad van uw woning te bepalen spelen verschillende factoren een rol. Welke materialen zijn er gebruikt? Standaardafwerking of eerder luxueus? Hoe energiezuinig is uw woning? Van welke kwaliteit zijn uw vloeren en deuren?

Percentage sleet

De bewoonbare oppervlakte samen met de afwerkingsgraad bepalen de constructiewaarde. Deze moet nog worden gecorrigeerd met een percentage sleet. Hierbij wordt gekeken naar de leeftijd van de woning, de huidige staat van onderhoud en hoe dit onderhoud al heeft plaatsgevonden.

Zo pakt een professionele schatter het aan.

Wenst u graag meer informatie over hoe een schatting exact gebeurt? Neem vrijblijvend contact op met Ann-Sophie Humblé. Zij helpt u verder bij al uw vragen over het taxeren van uw onroerend goed.